Rauwe waarheid over Postpartum Herstel: Kraamvrouw met pasgeboren baby handje

De rauwe waarheid over het postpartumherstel

Gepubliceerd door Charlotte van Nunen op

Wat niemand je vertelt

De bevalling is voorbij, jouw baby is geboren en de roze wolk waar iedereen over spreekt, zou nu moeten beginnen. Toch voelt het voor veel moeders anders. Je lichaam doet pijn, je emoties gaan alle kanten op en je vraagt je af of je ooit weer jezelf zult voelen. Dit is de rauwe waarheid over het postpartum herstel – waar eerlijk over gesproken mag worden.

Jouw lichaam voelt niet als van jou

Na negen maanden zwangerschap en een bevalling is het logisch dat jouw lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Maar wat weinig mensen je vertellen, is dat dit herstel niet altijd vanzelf gaat. Misschien heb je last van hechtingen, een keizersnedelitteken of een beurs gevoel in je hele bekkengebied. Plassen brandt, zitten doet pijn en zelfs rechtop staan kan een uitdaging zijn.

Sommige vrouwen ervaren ook incontinentie, een veelvoorkomend maar vaak verzwegen probleem. Je kunt urine verliezen als je lacht, niest of zelfs gewoon opstaat. Bekkenbodem oefeningen kunnen hierbij helpen. Wist je dat je na je bevalling in Frankrijk altijd 20 gratis consulten krijgt bij een een bekkenbodemfysio? Dit onderstreept volgens ons de grootte van het probleem. Daarnaast kan je buik nog steeds opgeblazen of 'zwanger' lijken na de bevalling, wat mentaal zwaar kan zijn als je verwachtte dat je lichaam meteen weer normaal zou aanvoelen.

Slaaptekort verandert alles

Je wist vast dat je minder zou slapen, maar de invloeg van chronisch slaapgebrek is iets wat moeilijk te begrijpen is totdat je het meemaakt. Vermoeidheid beïnvloedt je stemming, je concentratie en zelfs je herstel. Het is niet vreemd als je je hierdoor emotioneel of prikkelbaar voelt. Jouw lichaam schreeuwt om rust, maar je baby heeft jou nodig.

Slaapgebrek kan zelfs invloed hebben op je geheugen en je gevoel van realiteit. Sommige moeders ervaren een gevoel van vervreemding, alsof ze in een waas leven. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en erover te praten. Als het mogelijk is, probeer dutjes te doen wanneer je baby slaapt, en accepteer hulp van anderen zodat je af en toe kunt bijtanken.

Huilbuien en hormonale achtbanen

De eerste dagen na de bevalling kun je te maken krijgen met kraamtranen. Dit is een natuurlijk gevolg van de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte. Je oestrogeen- en progesteronspiegels dalen abrupt, waardoor je je extreem emotioneel kunt voelen. Soms duurt deze periode langer en kan het overgaan in een postpartum depressie of angststoornis, iets wat nog steeds te weinig besproken wordt.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen normale kraamtranen en symptomen van een postpartum depressie. Als je je wekenlang somber voelt, geen vreugde meer ervaart of het gevoel hebt dat je geen band hebt met je baby, is het cruciaal om hulp te zoeken. Er zijn gespecialiseerde therapeuten en steungroepen die kunnen helpen – je bent niet alleen. De huisarts kan je hier vaak goed bij begeleiden.

Postpartum herstel duurt langer dan zes weken

Veel moeders horen dat ze na zes weken 'hersteld' zouden moeten zijn. De waarheid is dat je lichaam (en geest) vaak veel langer nodig heeft. Sommige vrouwen voelen zich pas na zes maanden of zelfs een jaar weer een beetje zichzelf. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en jezelf de tijd te gunnen om te helen.

Deze verwachting van snel herstel wordt vaak gevoed door zorgafspraken die na zes weken stoppen. Toch betekent dit niet dat je klachten dan ook verdwijnen. Denk aan langdurige bekkeninstabiliteit, rugklachten, verminderde spierkracht of het gevoel dat je 'core' nog niet terug is. Fysiotherapie en postnatale begeleiding kunnen hier enorm bij helpen, maar dat moet je vaak zelf opzoeken en bekostigen.

Intimiteit voelt anders (of is gewoon niet aan de orde)

Veel vrouwen ervaren pijn bij seks na de bevalling, of voelen überhaupt geen behoefte om intiem te zijn. Dit kan komen door fysieke veranderingen, maar ook door vermoeidheid en mentale uitputting. Je bent niet de enige als je denkt: “Hoezo zou ik hier zin in moeten hebben?” Neem de tijd en communiceer met je partner over wat je nodig hebt.

Ook het gevoel over je eigen lichaam kan hierin een rol spelen. Je kunt je onzeker voelen over je littekens, striae of het feit dat je lichaam gewoon anders aanvoelt. Intimiteit hoeft niet meteen seks te zijn. Een knuffel, hand vasthouden of gewoon even samen zijn zonder verwachtingen kan al veel betekenen.

De druk om 'terug te keren' naar wie je was

De maatschappij lijkt te verwachten dat je snel weer in je oude vorm en routine terugkomt – en social media versterkt dit beeld alleen maar. Maar de waarheid is: je bent veranderd. Moederschap transformeert je op een manier die niemand van tevoren volledig kan uitleggen. Het is oké om tijd te nemen om jezelf opnieuw te ontdekken.

Dit kan ook betekenen dat je ambities, prioriteiten en interesses veranderen. Misschien wil je niet meteen weer aan het werk, of merk je dat je sociale leven er heel anders uitziet. Geef jezelf toestemming om opnieuw te definiëren en te kiezen wat bij je past in deze nieuwe levensfase.

Wat kun je doen om je postpartum herstel te ondersteunen?

  • Luister naar je lichaam: Rust zoveel als je kunt en forceer niets.
  • Vraag om hulp: Of het nu van je partner, familie of een professional is – je hoeft dit niet alleen te doen.
  • Praat over je gevoelens: Postpartumemoties kunnen overweldigend zijn, maar je bent niet alleen.
  • Gebruik producten die je herstel ondersteunen: Denk aan kraamverband, een peri bottle, borstkompressen, perineum-sprays, comfortabele onderbroeken, voedingssupplementen en warmtekussens.
  • Ga op zoek naar gespecialiseerde hulp: Denk aan een bekkenbodemtherapeut, lactatiekundige of postpartumcoach.
  • Wees lief voor jezelf: Je doet het geweldig, zelfs op dagen dat het niet zo voelt.

Tot slot: normaliseer het gesprek

We mogen stoppen met het romantiseren van het moederschap en meer ruimte maken voor de echte en realistische verhalen. Want hoe mooi en magisch het ook kan zijn, de postpartumperiode is ook rauw, intens, moeilijk en vol uitdagingen.

Door open te praten over de moeilijke kanten, geven we andere moeders de ruimte om eerlijk te zijn over hun ervaring. En dat is precies wat Essentuary wil doen: een veilige plek bieden, met producten die echt helpen, en verhalen die echt zijn.

Het postpartum herstel is geen sprint, maar een marathon. Laten we de druk en het taboe doorbreken en moeders de ruimte geven om eerlijk te zijn over hun ervaring.

Nieuwer bericht →

Blog

RSS
Jonge postpartum moeder met baby in de zee

Matrescentie, wat is dat precies?

Door Charlotte van Nunen

De identiteitsverandering waar niemand je op voorbereidt De geboorte van een baby betekent ook de geboorte van een moeder. Toch ligt de focus na een...

Lees meer
Kraamtranen ontcijferd: een stemmig regenachtig beslagen raam

Kraamtranen ontcijferd

Door Charlotte van Nunen

Jouw emotionele achtbaan na de geboorte Na de geboorte van je baby zou je je op een roze wolk moeten bevinden, toch? Tenminste, dat is...

Lees meer